2017. február 20-án Lakatos Zsuzsanna amerikanisztika szakos hallgatónk és édesanyja (akit ugyanígy hívnak, csak régebbi írásmód szerint: Zsuzsánna) főztek sárgaborsólevest és túrós fánkot. Zsuzsánna tízgyerekes család kilencedik gyermeke, tősgyökeres hajdúhadházi. Korábban iskolai családkoordinátorként dolgozott, ami elsősorban problémás gyermekek családjainak látogatását, a velük való kapcsolattartást jelentette. Két lánya, három fia, és két unokája van. Mindkét receptet az édesanyjától tanulta, de apróbb módosításokat elvégzett rajtuk. A sárgaborsólevesbe például többféle zöldséget tesz, a fánkból pedig kisebb méretűeket süt, mint ahogy tanulta.
Sárgaborsóleves csipetkével
Hozzávalók:
• 40 dkg krumpli
• 40 dkg sertéshús
• ½ kg sárgaborsó
• 1 fej vöröshagyma
• só, bors, petrezselyem, vegeta
• 1 kg liszt
• 3 tojás
Elkészítés:
Lisztből és a tojásból egy csipet sóval egy kis tálban kemény (levestészta keménységű) tésztát gyúrunk, kicsit pihentetjük, majd enyhén lisztezett tálcára csipegetjük. Ez lesz a csipetke. Közben sós vízbe odatesszük főni a sárgaborsót, mikor már félig megfőtt (azaz már valamennyire szétmegy), hozzátesszük a kockára vágott húst. Mikor a hús is megfőtt, fűszerezzük sóval, ízlés szerint ételízesítővel (vegetával). Ezután hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, majd ha ez is megfőtt, a csipetkét. Mikor felforrt, rántást késztünk: serpenyőben üvegesre pirítunk egy fej kockára vágott hagymát, 2evőkanál lisztet, pirospaprikát teszünk hozzá, és elkeverjük a levessel. Ugyanez a recept sertés helyett csirkehússal is elkészíthető, ekkor később tegyük a levesbe a húst, amikor a borsó már teljesen megfőtt, hiszen a csirkehús kevesebb főzési időt igényel.
Túrós fánk
Hozzávalók:
• 1 kg finomliszt
• 3 db tojássárgája
• ½ l tej
• ½ kg túró
• 1–2 evőkanál cukor
• só
• 1 csomag élesztő
• kevés zsír (vagy növényi olaj)
• 1 kg túró
Elkészítés:
Az élesztőt meleg tejjel felfuttatjuk, összekeverjük a liszttel, egy fakanálnyi zsírt belemorzsolunk. Egy-két evőkanál cukrot adunk hozzá, és egy csipet sót. Bedagasztjuk, megkelesztjük. A kelt tésztát sodrófával laposra nyújtjuk, pohárral kerek formákat szaggatunk. Az ízlés szerinti mennyiségű cukorral (és opcionálisan vaníliacukorral) elkevert túróból egy-két teáskanálnyit a korong alakú tészta közepére rakunk, majd egy másik tésztakoronggal lefedve, kis batyukat formálunk. A fánkokat olajban aranybarnára sütjük, ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.