Az idei év első WISZ szakmai képzése

2024. szeptember 27.

2024.09.21.-én a Wáli István Református Cigány Szakkollégium diákjainak több képzésben is lehetőségük volt részt venni.

 

10-12 óráig Dr. Sipos Ferenc jogász tartott előadást, melyben megtudhattuk, hogyan is kell legyűrni a közönségtől való félelmet, tanácsokat kaptunk a magabiztos megjelenéshez, mindezt megfűszerezve némi nyelvtan leckével. Kifejezetten megragadó volt mindezt egy olyan személy szájából hallani, aki láthatóan nagyon komfortosan érzi magát előadás közben és úgy játszik a hangjával, ahogy csak akar. Rengeteg beszédhibát, grammatikai kivetnivalót megjelenített nekünk az előadásban és az éppen soron lévő hibát maga is eljátszotta, felhívva rá a figyelmet. Mindemelett szó esett a kulturális sokszínűség szükségességéről, majd elmesélte ő hogyan tett szert azokra a trükkökre, melyeket maga is alkalmaz az előadásai során. Mondanom sem kell, sokak keresték meg a könyv címéért, melyre hivatkozott. 

 

 

 

13:00-tól Kovács Anikó és Pataki Eszter -akik a pilot projekt keretein belül Magyarország első középiskolai szakkollégiumát szeretnék létrehozni- beszéltek nekünk ennek létjogosultságáról és rövid ismerkedés után, interaktív feladatok keretein belül kérték ki véleményünket ennek létjogosultságáról. 

 

   

 

Mindannyian egyetértettünk abban, hogy ez valóban egy nagyon fontos kezdeményezés és közös erővel emlékeztünk vissza arra, hogy mikre is lett volna szükségünk a középiskola során, amit egy szakkolégium biztosítani tudott volna. A pályaorintáció, a kapcsolati tőke és a szakmai fejlődés megalapozása egyaránt fontos lehet már a szakiskola, szakgimnázium  időszakában is. Ennek fényében az eszmecsere lebonyolítása után, jókívánságainkat, meglátásainkat, tanácsainkat külön-külön címezve elküldtük a „szakkolégiumnak”, annak tanárainak, illetve diákjainak. 

 

Végezetül 15 órától Dr. Szarvák Tibor szociológus, szociálpolitikus demonstrálta nekünk a társadalmi felzárkózás szociológiáját. Rengeteg adat és kutatás került bemutatásra. A magyarázat és a hozzárendelt háttértörténetek tették igazán izgalmassá a nyers tényeket.

 

 

 

 

Megismerkedhettünk az elmaradottabb területekkel és az ország különböző területein élő kisebbségek arányával, ezek időbeli változásával. Érdekes volt megfigyelni az eltéréseket a kisebbség arányában a különböző források között vagy akár ugyanazon felmérés két időpontja között. Megtudtuk ennek hátterében lakozó társadalmi és politikai indokokokat is. Ezen a napon mindenki olyan tudásra tehetett szert, melyet nem lehet csupán az internetről, könyvekből megtanulni, vagy csak beláthatatlan időn belül. A gyakorlat és a szakmai tapasztalat olyan értékeket adott hozzá mindhárom előadáshoz, melyeknek köszönhetően nagyon gyorsan elrepült ez az információdús nap.

 

 

Szöveg: Gulyás Botond

Fotók: Mózes Áron

Partnerek