A sorozat első, októberi epizódjának főszereplője Balog Henrietta biológus hallgató és édesanyja, Erika volt. Heni szülei Sátoraljaújhelyről jöttek el Debrecenbe, hogy megtanítsák nekünk a cigány gasztronómia műhelytitkait. Választásuk egy különleges, de a családban gyakran terítékre kerülő ételre esett: lecsós nokedli oldalassal és lilahagymás uborkasalátával, ehhez pedig a „bodag”, vagy „pogácsa” névvel is illetett jellegzetes cigány kenyérfélét sütötték.
Erika számára ugyancsak élmény volt a roma gasztronómiával való találkozás, hiszen ő maga nem cigány családból származik, .származik, így a hagyományos cigány ételek fogásait férjétől és az ő családjától tanulta. Erős kezdése volt ez évadunknak: rögtön megláttuk, mennyire meghatározó eleme a roma konyhának a lecsó – a későbbiekben erre még visszatérünk, hiszen nem csak nokedlit, de szinte bármit, például töltött káposztát is lehet lecsósan készíteni. Szintén visszatérő ételünk lesz a bodag, amelyet vidékenként pogácsának, vakarónak vagy cigánykenyérnek is neveznek. A cigány konyha egyik legmasszívabb alapja. A török pita vagy az indiai naan távoli rokona. Csaknem minden természetközeli népnél találunk valamilyen formában hasonló lepényszerű receptet. (A magyar kölesalapú lepény receptje már nem olyan közismert, de sokáig részét képezte a parasztkonyhának.)
Hozzávalók:
A pörkölthöz:
• 1 kg oldalas
• 3 fej hagyma
• 2–3 db paradicsom
• 2 db paprika
A nokedlihez:
• ½ kg rétesliszt
• annyi tojás, amennyit felvesz
• kevés víz és só
A bodaghoz:
• 1 kg finomliszt
• 1 kiskanál szódabikarbóna
• 1–2 evőkanél sertészsír
Az uborkasalátához:
• 1 db kígyóuborka
• 1 fej lilahagyma
• cukor, só, ecet
Elkészítés:
Pörkölt: A hagymát zsíron megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd hozzátesszük a húst. Kevés vizet adunk hozzá, majd kis fokon főzzük. Amint megpuhult a hús, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot.
Nokedli: A réteslisztet a tojással és kevés vízzel, utána csipetnyi sóval összekavarjuk, kiszaggatjuk.
Bodag: A lisztet a sütőporral, szódabikarbónával összekavarjuk, vizet és tejet adunk hozzá. Összegyúrjuk, kinyújtjuk és tepsiben megsütjük.
Uborkasaláta: Az uborkát és a hagymát meghámozzuk, vékonyra szeleteljük, besózzuk, és állni hagyjuk pár percig. Kicsavarjuk, ecetet és cukrot adunk hozzá, majd újra felöntjük vízzel.