Éva otthonoson mozog a konyhában, három már felnőtt, vér szerinti gyermeke, (két lánya és egy fia mellett) három nevelt gyermeket is felnevelt. A WISZ-be két lánya, Évi és Kata is elkísérte, a szakkollégisták pedig nem csak a krumplipucolásban segítettek, hanem desszertet is csináltak: gyümölcssalátát, kakaós- és fahéjas csigát Éva nagymamájától ismeri ezt a receptet, gyerekkorában még rendszeresen evett ilyet. Ma már ritkán készítik, hiszen a tészta kézzel való szaggatása – a has’gatás – igencsak türelmet igénylő, már-már meditatív feladat, de ez adja a galuska különleges formáját, és a tésztával való testi kontakt adja a „szívfűszert” is… Az eredeti, hagyományos receptben fehérszalonna szerepelt, ez most a kedvünkért húsosabb kolozsvárira változott, de a vegetáriánusok akár szalonna nélkül is elkészíthetik.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A meghámozott, feldarabolt krumplit sós vízben feltesszük főni, közben a lisztből, tojásból és annyi vízből, amennyit a liszt fölvesz, jó kemény tésztát gyúrunk. A tésztát kilapítjuk, majd bejgli-szerűen összecsavarjuk, szeletekre vágjuk, a szeleteket két tenyérrel csíkokra sodorjuk, majd a csíkokat kézzel még vékonyabb szálakra szedjük szét – ettől lesz has’gatott galuska – a forrásban levő vízbe szaggatjuk, megfőzzük. Hagymát, szalonnát kevés zsiradékon megpárolunk, paprikával megszórjuk, a megfőtt galuskát ebbe a zsiradékba szűrővel átszedjük, jól átsütjük, mikor elkészült, kiszedjük tányérra, ízlés szerint borssal, sonkával tálaljuk.