A szatmárcsekei család helyi recepteket hozott, mindegyik elkészítését a szüleiktől tanulták. Nem volt diétás menü, de tartalmas és ízletes: a bableves után igazi szabolcsi töltött káposztát, desszertnek pedig szilvalekváros fánkot készítettek szatmárcsekei házi lekvárral. A legizgalmasabb talán a káposzta volt: sokaknak ismerős, sokan felkapják rá a fejüket: töltött káposzta kukoricadarával, lecsósan? Nem okozott csalódást.
Bableves csipegetett tésztával
Hozzávalók:
• ½ kg fejtett bab
• 1 db sárgarépa
• 1 db petrezselyemgyökér
• 1 db zeller (kisebb)
• egy kevés petrezselyemzöld
• egy kevés zellerzöld
• 1 ek zsír | 2 evőkanál liszt
• 1 fej hagyma (kisebb)
• 2 tk pirospaprika
• kevés só
• kevés bors
• 1 teáskanál ételízesítő
• 6 tojás | egy kevés só
• 2–3 evőkanál víz
• kevés liszt
Elkészítés:
A csipegetett tésztás bableves lényege a fűszerezés és a lassú tűz. „Így finomabb, mint egy babgulyás, pedig hús nélkül készül” – állítják az alkotók. A babot előző este beáztatjuk, és a karikára vágott zöldséggel együtt megfőzzük. Amikor puha minden zöldség, és a bab is megfőtt, a zsírból, a kockázott hagymából és a lisztből hagymás rántást készítünk. Előbb a hagymát pirítjuk zsíron, amikor világosbarna, akkor tesszük hozzá a lisztet és együtt pirítjuk tovább. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, felengedjük hideg vízzel, és a levessel összeforraljuk.
A csipegetett tészta attól nyeri el helyi jellegét, hogy 3 egész tojás és 3 tojássárgája kerül bele. A tojásokat egy keverőtálba ütjük, megsózzuk. Hozzáadunk 2-3 evőkanál vizet és annyi lisztet, amennyitől megfelelő állagú (kemény) tésztát kapunk. Ezt kézzel csipegetjük, majd a levesbe rakjuk.
Kukoricadarás-lecsós töltött káposzta
Hozzávalók:
Elkészítés:
A töltött káposzta két legfontosabb szabálya: 2 rész húshoz egy rész kukoricadarát adunk, és maga a maga a levél is savanyított. A káposztát forró vízben leforrázzuk. Ha nagyon nagy a levél, akkor harmadoljuk, ha nem túl nagy, akkor felezzük a leveleket, hogy elég kicsik legyenek. A hagymát és fokhagymát megdinszteljük a zsírban vagy olajban. Ezután hozzátesszük a darált húst, a kukoricadarát, a rizst és a fűszereket. A sóból és borsból annyit tegyünk bele, hogy ha megkóstoljuk, érezhető legyen rajta a fűszer íze is, mert a dara eléggé magába szívja azokat. Az előkészített káposztalevelekbe göngyöljük a tölteléket, és a káposztaalapra rakjuk őket. Felengedjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és a levébe teszünk annyi sót, borsot, hogy kellően fűszeres legyen. Amikor felfőtt, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot és lecsópaprikát, és készre főzzük úgy, hogy a leve elfőjön. Ha kész, fogyasztás előtt 15–20 percen ét állni hagyjuk.
Szilvalekváros fánk
Hozzávalók:
• 1 kg liszt
• 1 csomag élesztő
• ½ liter tej
• 1 evőkanálnyi disznózsír
• só
• cukor
Elkészítés:
A fánk tésztája tojás nélkül készül. Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. A többi tejjel kidolgozzuk szép simára a tésztát. A zsírt a vége felé dolgozzuk a tésztába. Melegebb helyre tesszük és duplájára kelesztjük. Nyújtódeszkára öntjük, kézzel széthúzzuk, négyszögletesre szeljük a tésztát, a közepébe lekvárt töltjük, és hengeresre összecsavarjuk, majd forró olajban aranyszínűre sütjük. Különlegessége – szokatlan, hosszúkás formáján túl – a híres szatmári szilvalekvár volt. Ebben nincs hozzáadott cukor, 24 órán át folyamatosan kavargatják a szilvát egy üstben, ennek során a gyümölcs saját cukortartalma sűríti be a lekvárt.